Mit gondolsz, a gyümölcs hizlal? A válasz nem? Ezt érdemes tudnod!
Mielőtt befalnál egy jó adag gyümölcsöt, jó ha tudod, hogy bizonyos körülmények között sajnos ezek is gyarapíthatják a zsírpárnákat.
Ha kíváncsi vagy, melyik az a nyolc gyümölcs, amivel jobb óvatosnak lenni, fusd át ezt a listát:
1. Mandarin
2. Cseresznye
3. Szőlő
4. Gránátalma
5. Mangó
6. Füge
7. Banán
8. Aszalt gyümölcsök
Ezekben van ugyanis a legtöbb cukor, ezeknek a gyümölcsöknek a legmagasabb a glikémiás indexük, amely azt mutatja, hogy mennyivel emelik meg a vércukorszintet.
A gyümölcsökben a rostokon és a vízen kívül kétféle szénhidrát is található cukor formájában: glükóz és fruktóz. A szervezet először mindig a glükózhoz nyúl energiaforrás gyanánt, a fruktóz viszont tesz egy kitérőt a máj felé, ahol a szervezet glükózzá alakítja.
Ha a májnak túl sok fruktózzal kell megbirkóznia, annyival, amennyit a szervezet már nem tud felhasználni, akkor bizony ez a felesleg zsírként rakódik majd le a testünkön.
Ezzel természetesen hatalmas mennyiségű gyümölcs fogyasztása esetén kell számolni, vagy ha kikerülnek a képből a rostok, például amikor gyümölcslevet facsarsz. Jobban jársz tehát, ha egészben fogyasztod a gyümölcsöket.
Érdemes tehét alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket választani.
Mindez persze nem azt jelenti, hogy a magasabb cukortartalmú gyümölcsöket teljesen száműznöd kell az étrendedből, inkább arra figyelj, mikor fogyasztod őket. Érdemes délelőtt vagy a nap korábbi szakában, esetleg edzés előtt, hogy legyen ideje a szervezetnek felhasználni a belőlük származó energiát.
A gyümölcs az egyik legfontosabb alacsony zsír- és kalóriatartalmú tápanyagforrásunk, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, ezért ha okosan is, érdemes beépíteni őket az étrendünkbe.