Ugyan nincs már sok hátra az idei tökszezonból, nincs még késő összeütni ezt a mennyei mindenmentes, reform receptet.
Ha egy szigorú diétának nem is, az egészséges étrendnek remek alapanyaga lehet a sütőtök. Néhány héttel ezelőtt édes, proteines recepteket mutattunk nektek, most egy igazi klasszikust mutatunk be, alakbarát verzióban.
Hozzávalók:
- 1 egész sütőtök
- Kb. 1 liter cukrozatlan kókusz vagy mandulatej
- 3-5 deci narancslé (legjobb, ha frissen facsart)
- Víz
- 4-5 evőkanál méz
- Negyed szál póréhagyma
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- Néhány csipet szerecsendió
- Só
- Bors
A tetejére:
- Hántolt, pirított tökmag
- Tökmagolaj
Elkészítés:
A megmosott sütőtököt feldaraboljuk, magját kikaparjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben 40-60 perc alatt puhára sütjük. Kis kókuszolajon megpároljuk a felaprított póréhagymát, majd hozzáadjuk a paprikát és a mézet. Ezt összeturmixoljuk a héjából kikapart, megsült tökkel, hozzáadjuk a narancslé és a tej felét, és a kívánt állag eléréséhez szükséges vizet. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a szerecsendiót. Kóstolás után ízlét szerint adagolhatunk még hozzá tejet, narancslevet és vízzel is tovább higíthatjuk. Az elkészült levest hántott, pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk.