A testépítők talán legkedveltebb szénhidrát-forrása a rizs. De melyiket válasszuk? Barna? Fehér? Basmati? Jázmin? Segítünk eligazodni a palettán!
Melyikben mennyi a szénhidrát? nézzük a leggyakoribb típusokat:
Barna rizs: 72,8
Basmati rizs: 80
Jázmin rizs: 72
Fehér rizs: 77,9
Láthatod, hogy itt nem kell számottevő különbséggel számolnunk. Akkor mégis miben különböznek? Például a glikémiás indexükben.
A glikémiás index - vagy GI - a szénhidráttartalmú élelmiszerek rangsorolásának módja a vércukorszintree gyakorolt közvetlen hatásuk alapján. Az alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkező szénhidrátok lassabban emészthetők, ezáltal lassabban emelik meg az inzulinszintet. Ezzel szemben a magas GI-értékű élelmiszerek gyorsan emészthetők és gyorsan emelik meg az inzulinszintet. Az alacsony glikémiás index 55 és az alatti, a magas pedig 70-nél kezdődik.
Egyszerűbben: minél alacsonyabb, annál jobb.
A fehér rizs a leghagyományosabb rizsfajta, ami lényegében barna rizsből hántolással és fényezéssel készül. Gyorsabban fő, és sokak szerint finomabb, de mivel minden rostanyagtól megfosztották, a barna rizzsel ellentétben roppant magas a glikémiás indexe: 87.
A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti ezüsthártyát, emiatt nagyobb a tápértéke . A rostok a szénhidrát felszívódását is lassítják, ez ennek a fajtának a legnagyobb előnye. Bár éppen ezért lényegesen lassabban fő meg, és keményebb marad. A fehérnél jóval több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Glikémiás indexe 66.
A basmati rizs a rizsek királya, a remek hosszúkás szemek ragadás nélkül is teljesen puhára főnek. A rizsek között ennek van a legalacsonyabb glikémiás indexe, mindössze 58. Ez azt jelenti, hogy a szénhidráttartalma minden más rizsnél lassabban szívódik fel a véráramba, így értelmezve a legdiétásabbnak nevezhető.
A jázmin rizs küllemre is hasonló a basmati rizshez belül mégsem ugyanaz. Ez a rizs rendelkezik a legmagasabb GI-vel. Konkrétan 109, ami a tiszta glükóznál is több.
Melyik tehát a legjobb döntés? A basmati rizs. Ha a pénztárcánk engedi.